Al enkele jaren droomde ik over het starten als Freelancer. Ik had al zo'n 10 jaar ervaring in het bedrijfsleven en had verschillende rollen vervuld. Van managementrollen tot uitvoerder en als consultant. Ik vond heel veel leuk en heb in die periode ook een hele hoop opgestoken. 

Nu was het echter tijd om als zzp'er aan de slag te gaan. Ik ben tegen verschillende zaken aangelopen die ik misschien achteraf gezien wel had kunnen voorkomen. Ik heb een aantal tips op een rij gezet welke je kunt gebruiken als je zelf ook de stap naar freelance wilt maken. Lees je mee?

Een aantal tips op een rij 

Als eerste is het belangrijk om een goed netwerk op te bouwen. Hier kun je natuurlijk al mee beginnen op het moment dat je nog in loondienst bent. Sla gegevens van mensen op, ga in gesprek met mensen die je later in je netwerk kunt gebruiken en laat vooral je gezicht zien. Zeker wanneer je freelancer bent geworden en je geen opdrachten meer krijgt via je werkgever kan het lastig zijn om aan opdrachten te komen. Een goed en breed netwerk gaat je hier dan zeker bij helpen. 

Vervolgens is het belangrijk om dus aan opdrachten te komen. Hiervoor kun je je eigen netwerk gebruiken zoals ik net al beschreef. Echter bestaan er tegenwoordig ook veel platforms waar je terecht kunt. Dit soort websites bundelen opdrachten waar je je als zzp'er aan kunt verbinden. Zo komt vraag en aanbod als het ware bij elkaar. 

Wat voor soort opdrachten staan daar dan op? 

Persoonlijk was ik vooral actief geweest als consultant de laatste jaren. Daarom ook dat ik op zoek ging naar consultancy opdrachten. Deze opdrachten verschillen nogal van elkaar. Waar de ene opdracht maar van heel korte duur is, is de andere opdracht voor een langere periode. Ook de moeilijkheidsgraad verschilt erg. Je kunt vaak een uitgebreide opdracht van bekijken en bedenken of dit iets voor jou is. Is dat het geval? Mooi! Dan kun je een bericht sturen. Is het niet helemaal jouw ding? Kijk dan snel verder.

Zo bestaan er bijvoorbeeld ook beleid en organisatie opdrachten die mogelijk beter bij je passen. Verdiep je hierin en bekijk of je daar wel een bericht naartoe wil sturen.

Verder is het gewoon een kwestie van doen en de stoute schoenen aantrekken. Na 10 jaar vond ik het echt tijd om zelf te gaan starten, die stap had ik achteraf al veel eerder willen nemen.