Als je van plan bent om de buitenkant van je huis een frisse nieuwe look te geven, is het essentieel om het juiste moment te kiezen. Het weer speelt een cruciale rol bij buitenschilderwerk. Zoek naar een periode waarin het droog is en er geen extreme temperaturen worden verwacht. Meestal zijn het late voorjaar en de vroege herfst ideaal, omdat de temperatuur dan meestal niet te hoog of te laag is en de luchtvochtigheid gunstiger.

Naast de juiste temperatuur en vochtigheidsniveau, is het ook belangrijk om rekening te houden met de weersvoorspellingen. Een onverwachte regenbui kan bijvoorbeeld vers geschilderde oppervlakken ruïneren. Plan je schilderklus dus zorgvuldig en houd de lokale weersvoorspelling in de gaten om onaangename verrassingen te voorkomen.

Voorbereiden is het halve werk

Voordat je begint met schilderen, is een goede voorbereiding essentieel. Begin met het grondig schoonmaken van alle oppervlakken die geschilderd gaan worden. Vuil, stof en spinnenwebben kunnen zich ophopen op muren en kozijnen, wat zorgt voor een minder gladde afwerking als ze niet eerst worden verwijderd.

Controleer ook op beschadigingen zoals scheurtjes of houtrot. Deze moet je repareren voordat je gaat schilderen, anders zal het eindresultaat er niet alleen minder mooi uitzien, maar zal ook de levensduur van je schilderwerk korter zijn. Vul gaten en scheuren op en zorg ervoor dat alles goed droog is voordat je de verfkwast oppakt.

Materialen en gereedschappen die je nodig hebt

De keuze van de verf is een van de belangrijkste beslissingen die je moet maken. Sikkens verf staat bekend om zijn hoge kwaliteit en duurzaamheid, waardoor het een populaire keuze is onder zowel professionals als doe-het-zelvers. Ga voor een verf die geschikt is voor het materiaal dat je gaat schilderen en die bestand is tegen de weersomstandigheden in jouw regio.

Bespaar niet op kwasten en rollers. Goed gereedschap maakt niet alleen het schilderen makkelijker, maar draagt ook bij aan een betere afwerking. Zorg voor verschillende maten kwasten voor grote vlakken en kleinere plekken. En vergeet niet om afplaktape, afdekzeil en eventueel een ladder klaar te leggen voordat je begint.

Technieken om als een pro te schilderen

Iedereen kan verven, maar niet iedereen kan verven als een pro. Voor strakke lijnen langs ramen of deuren gebruik je afplaktape. Plak deze zorgvuldig langs de randen voor een strak resultaat. Verwijder de tape wanneer de verf nog nat is om scheuren van de droge verf te voorkomen.

Druipers en strepen kunnen je schilderwerk onprofessioneel doen ogen. Voorkom deze door niet te veel verf op je kwast of roller te nemen en door gelijkmatige, lange halen te gebruiken. Werk altijd van boven naar beneden en rol of strijk overtollige verf uit om ophoping te vermijden.

Zorg voor je schilderwerk na afloop

Nadat het schilderwerk klaar is, wil je natuurlijk dat het zo lang mogelijk mooi blijft. Bescherm geschilderde oppervlakken tegen direct zonlicht waar mogelijk en inspecteer jaarlijks of er onderhoud nodig is. Afbladderende verf of barstjes kunnen wijzen op noodzakelijk onderhoudswerk.

Wanneer het tijd is voor een nieuwe laag verf hangt af van verschillende factoren, zoals blootstelling aan weersinvloeden en de kwaliteit van de gebruikte producten. Sikkens Rubbol XD High Gloss bijvoorbeeld, staat bekend om zijn uitzonderlijke duurzaamheid en kan helpen om de tijd tussen schilderbeurten te verlengen.